Welke ziekten komen alleen bij jonge dieren voor of juist bij oudere dieren. Zijn er nog ziekten die alleen bij voedsters voor kunnen komen? Of alleen bij rammen? Welke erfelijke aandoeningen kom je tegen. Hoe gaat een konijn om met amputaties. Deze vragen worden behandeld tijdens deze cursus. De kennis die we delen zijn onze ervaring met konijnen met ziekten en aandoeningen en de behandelingen die wij hebben laten uitvoeren om ziekten te achterhalen*.
Bij de cursus inleiding in de gezondheidsleer gaat het er vooral om wanneer is een konijn gezond en wat moeten we doen om het konijn gezond te houden. Bij deze cursus behandelen we per lichaamsonderdeel welke ziekten en aandoeningen er voor kunnen komen (die geen eerste hulp behoeven).
*Docenten Sandra en Ilse verzorgen konijnen met ziekten en aandoeningen in hun KANS konijnen project. KANS konijnen zijn doorverwezen door een dierenarts of een collega-opvang omdat zij deskundige verzorging nodig hebben, bijvoorbeeld bij ziekte en aandoeningen. Vaak zijn dit konijnen die door hun eigenaar zijn opgegeven en die na intensieve zorg weer herplaatst worden.
Na deze cursus weet je wanneer er echo, röntgen of MRI ingezet kan worden en welke ziekten er bij de verschillende leeftijdscategorieën voor kunnen komen. Ook geeft deze cursus je handgrepen om een dure en langdurige behandeling met de konijneneigenaar bespreekbaar te maken.